Kondo House

この建築の構造は、2組の鉄骨フレームから外周壁と2階の床を吊るという工法をとっている。これにより、内部空間から柱を取り除くことと、2階の床をレベルを変えてふわりと浮かせることが可能になった。
1階の床の一部が隆起したようなコの字の囲いは、他から独立し自立する構造になっている。

この中に「ニワ」のガラスの箱を、床を貫通させたり、床にのせたりと、床との関係において変化をつけながら大小2つ配置し、上から光と外気を呼び込み、全体がひとつながりの空間を柔らかく区切らせている。

This building is composed of a pair of steel frames from which the outer walls and the second-story floor are suspended.
Using this construction method allowed the architect to eliminate posts from the interior space and alter the height of the floor on the second story so that it floats softly within the structure.
On the first story, the floor appears to rise up in one area and create the walls and roof of a small enclosure that is structurally independent from the rest of the room.

Glass boxes set inside the interior of the house form two courtyard gardens, one large and one small. The relationship between the gardens and the floor fluctuates, with the floor penetrating the garden in some places and the garden sitting on top of the floor in others. The gardens invite light and air into the structure, gently partitioning the unified interior space.

所在地
東京都世田谷区
主要用途
専用住宅
敷地面積
227.19m2
延床面積
190.36m2
構造
鉄骨造
規模
地下1階、地上2階
竣工
2008年
Place
Setagaya-ku, Tokyo, JAPAN
Purpose
Residence
Ground Area
227.19m2
Architectual Area
190.36m2
Construction
Steel Construction
Floors
2 floors and 1 basement floor
Completion
2008